Snimanje Iz Vazduha

Jedna veoma zanimljiva usluga čime se bavimo zadnjih nekoliko godine je i snimanje iz vazduha, kao i fotografisanje bespilotnim letilicama, tj dronovima.

U današnje vreme bilo kakav vid snimanja ne može ni da se zamisli bez kadrova iz vazduha. Da li to bio visokobudžetni film, neka reklama, muzički spot, koorporativni video pa čak i svadba, snimanje iz vazduha je sastavni deo svega toga. Nekada ste za tako nešto morali da angažujete skupocene helikoptere koji nisu baš pristupačni svima i svakom terenu ili da improvizujete sa glomaznim kranovima koji opet ne mogu do kraja dočarati tu dimenziju na pravi način. Mi Vam nudimo veoma jednostavno i kvalitetno rešenje. Vršimo snimanje iz vazduha letelicama (dronovima) poslednje generacije u visoko kvalitetnoj 4K ili FullHD rezoluciji. U našoj floti možete pronaći:

Za najzahtevnije klijente, dron koji se koristi u filmskoj indrustriji, sa najnovijom X7 kamerom pruža snimanje u neverovatnoj 6K rezoluciji, a sa nešto malo slabijom X5S kamerom snima 5.2K, i to u CineDNG ili Apple ProRes RAW (sirovoj) rezoluciji. Spreman je za sve vrste izazova uz mogućnost upravljanja sa dva operatera i dva daljinska upravljača, za maksimalnu preciznost prilikom snimanja.
Za malo manje zahtevne klijente koji i dalje žele vrhunski kvalitet. Verovatno i najkorišćeniji dron, jer je za njega tržiste verovatno i najveće. Na izgled dosta manji od velikog brata „Inspire 2“, ali izgled vara. Ovaj dron Vam pruža snimanje u 4K rezoluciji i to u 60FPS ( Frames Per Second) ili Full HD rezoluciji u 120 FPS-a.

Ova letelica nam služi isključivo za obuku novih pilota dronova bez obzira da li su naši kupci ili ne. Svi naši kupci imaju besplatnu obuku u trajanju od 2 sata a novi piloti mogu da lete na našoj letelici onoliko sati koliko žele, tj dok ne steknu sigurnost da sa lakoćom lete i sa njihovim letelicama. Učimo ih osnovnim komandama, letenje u ATTI ili GPS modu, RTH ( povratak kući) , osnove snimanja i fotografisanja kamerom, Inteligentne režime letilica i jos mnogo toga. Mislimo da je letenje na našoj letelici odličan start za svakog novog pilota drona jer se mnogo opuštenije leti kada letite na letelici specijano namenjenoj za obuku, koja ima i zaštite i koja je tako podešena da nema naglih pokreta letelice i mogućnost pada je svedena na minimum, letite uvek pod budnim okom iskusnih pilota a posle savladanih nekoliko sati leta, lete na svojim letelicama.

Savršena letelica za profesionalnu upotrebu, brza, stabilna, mirna u vazduhu, kvalitet fotografije i videa izuzetno dobar. 12MP fotografije, slikamo ili JPG ili DLOG ( sirovo). Snimanje se radi u 4K isto DLOG pa se u procesima post produkcije snimci sredjuju, montiraju, podvlači muzika, titlovi i sl.

Najnovija letelica iz DJI fabrike. Snima 4K video ( 3840 x 1920 ) , senzor za fotografije od 12MP

  • DJI INSPIRE 1

Letilica koju koristimo za zahtevne korisnike, kojom lete dva operatera. Jedan kontrolise letelicu a drugi kameru.

Sve naše letelice za snimanje iz vazduha su uredno registrovane u Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo i svi naši piloti imaju dozvolu za upravljanje bespilotnim vazduhoplovima

Osim samog snimanja videa ili fotografisanja MANHATTAN nudi i dodatne usluge iz vazduha:

  • Topografska snimanja terena
  • 3D mapiranja terena
  • Snimanje 360 videa iz vazduha
  • Fotografisanje u 360 stepeni
  • Izrada virtualnih tura kombinacijom 360 fotografija sa zemlje i iz vazduha
  • Inspekcijskim poslovima iz vazduha ( dalekovodi, dimnjaci, krovovi i sl)

Kada sletimo i predjemo na snimanje sa zemlje tu na scenu stupaju razne „igračke“.

Kao glavnu kameru koristimo Panasonic GH5. O ovoj kameri nema potrebe mnogo govoriti, jer su svi čuli za nju. To je kamera koja je bila medju najprodavanijim i najpopularnijim kamerama u 2017. godini, kako medju ljudima koji se profesionalno bave snimanjem, tako i kod amatera. Snima 4K u 60 FPS-a i FullHD u 180 FPS-a. Telo kamere poseduje stabilizaciju slike kao i objektivi koje koristimo. Imajući to u vidu, bez bilo kakvog „gimbala“ slika je poprilično stabilna i mirna i kod nekih naglih pokreta. Širok spektar objektiva se može koristiti. Za one kojima je to potrebno mogu se koristiti i fimlski tj „Cine“ objektivi. Naša kamera poseduje i V-Log. On nam pomaže da prilikom snimanja zadržimo maksimalan dinamicki opseg i pružio nam mnogo prostora u kasnijoj post-produkciji. Za njega posedujemo i DJI Ronin M stabilizator, odnosno „gimbal“ za filmski stabilne snimke.

Neizostavni GoPro

Naravno uz GH5, tu je GoPRO, koji je uvek spreman za sve izazove i sve uslove. Kamera koja se može prilagoditi svemu, jednostavno gde god da je stavite ona ce odraditi sve što trazite od nje. Mala i praktična, otporna na vodu, prašinu, sneg pa čak i na udarce. Možete je okačiti ili postaviti bilo gde, pružiće Vam akciju iz prvog lica ili neke neverovatne uglove koje ni jedna druga kamera ne može. I ako na izgled mala, ova kamera sa svojim najnovijim modelom Hero 6, ce Vam pružiti snimke u 4K i to u 60 FPS-a i FullHD u čak 240 FPS-a. Naravno, i RAW fotografije. Ona poseduje elektronsku stabilizaciju slike za maksimalo mirne i stabilne snimke. Za još zahtevnije uslove moze se koristiti i Karma Grip, stabilizator „Gimbal“ za savršeno stabilnu sliku.

 

Ukoliko zelite da Vam se nesto snimi ili fotografiše iz vazduha, od 01.01.2016 godine držimo se pravilnika o letenju bespilotnih vazduhoplova, pa nam za dobijanje dozvole za letenje i snimanje treba realno 7 do 10 dana. Uzmite to u obzir kada planirate snimanje

Uslugu snimanja z vazduha mozete platiti i preko računa, to se podrazumeva.

 

Snimljeni materijal dobijate nemontiran a ukoliko želite možemo Vam napraviti korporativni film, spot ili emisiju izmontiranu i spremnu za prikazivanje. Naš tim video montažera će to sa lakoćom odraditi.